Български  |  English  |  Русский  |  Polski
Комплекс ГЕНЕЗИС - гр. Ахтопол
 
Град Ахтопол
Комплекс Генезис
Настаняване
Тристайни апартаменти
Двустайни апартаменти
Голямо студио
Студио
Цени и отстъпки
Заведения
Услуги
Атракции
Природни забележителности
Галерия

Инвестиции, строителство, имоти
 
Начало  |  Резервации  |  Контакти

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Популярна забележителност от Ахтопол са останалите части от градските стени - стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г., църквата ”Възнесение”, построена през 1776 г., манастирът “Св.Яни” и чешмата с изображиние на тракийски конник.

Крепостта Агатопол
Строена е от траки, гърци, римляни, а по-късно и от българи и византийци. Издигала се е на високия скалист полуостров, а крепостната стена, описана от много пътешественици, е опасвала града и го отделяла от сушата.Останките от крепостта на това място са внушителни и на места достигат до 3 – 4 метра. През 1971 год. крепостта Агатопол е обявена за паметник на културата.

Старият град
Както и други древни черноморски градове от ІV – VІ век пр.Хр., Ахтопол е бил прочут  с тесните си калдаръмени улички и красивите си няколко етажни богати къщи, в основата  предимно каменни.
Днес е останала само една такава къща, оцеляла от последния пожар, която хората тачат като символ на града.

Гръцкото училище
В началото на ХХ век по проект на гръцки архитекти, българските майстори построили Гръцкото училище в града. Специално за училището били докарани червени тухли от Марсилия. То било предназначено и за събрания.
Днес е обявено за паметник на културата.

Църквата “Св.Възнесение Господне”
Построена е в 1769 г., разположена в североизточната част на полуострова, близо до морския бряг и Гръцкото училище. Представлява ниска скромна  постройка. Предполага се, че тя е дело на иконописеца Йоан от Ахтопол.
Параклис“Св.Константин и Елена”
Намира се на 2 км  югозападно от града. В параклиса има аязмо със светена вода.

Ахтопол е мястото, където всеки един турист може да задоволи своите желания за почивка на морето с многобройните си, красиви и разнообразни плажове. Има и шумни има и закътани места, които природата ни е подарила.
Плажната ивица е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистни гори, море,  девствена природа и мекият климат правят този плаж уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от май до октомври. Пясъкът е златист и фин. Морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално прозрачна. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж – чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки и всякакви други плажни разнообразия като:джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много други.

На 5 км от град Ахтопол се намира най – уникалният плаж от южното ни Черноморие. Плажа на устието на река Велека се намира в широк открит залив, а пясъчната му ивица е своеобразен “разделител” между морето и река Велека.
Дълбокото море, вълните и специфичният пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.

ГАЛЕРИЯ

 
  WebDesignBG      Телефон: +359 (886) 701808 e-mail: bcb_ltd@abv.bg ,Skupe: s_genesis